Ürün Etiketlerinin Geleceği!
Ürün etiketlerinde uzun süredir kullanılan barkod teknolojisi, yeni nesil çözümlerle yer değiştirmeye hazırlanıyor ve yerini daha gelişmiş, kullanıcı dostu QRKodlara bırakıyor. QR kodlar, ürün bilgilerini hızlı ve güvenilir şekilde iletmenin yanı sıra, tüketicilere dijitalleşme çağında interaktif deneyimler ve ürün bilgisine anında erişim imkânı sunuyor. Geleneksel barkodun (linear barkodun) yerini QRKodlara (GS1 destekli iki boyutlu barkodlara) bırakması, ürün etiketlerinde bilgi erişimini daha yenilikçi ve kullanıcı odaklı hale getirecek.
GS1 tarafından desteklenen 2D Barkodlar (GS1 destekli QRKodlar) ürünlerin temel kimlik bilgilerinin yanısıra, ürünle ilgili ayrıntılı verinin hızlı, güvenilir ve kolay erişilebilir şekilde iletilmesini sağlar. Böylece tüketiciler, markalar, tedarik zinciri paydaşları ve düzenleyiciler, ürün hakkında ihtiyaç duydukları verilere anında ulaşabilir.
Bu yeni nesil barkodlar; son kullanma tarihi, parti numarası, üretim yeri, seri numarası gibi bilgileri taşıyarak ürün güvenliği, izlenebilirlik ve kalite kontrol süreçlerinin etkinliğini artırır. Aynı zamanda tedarik zinciri boyunca ürün hareketlerinin detaylı takibini mümkün kılar ve sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleşmesine destek verir.
GS1 destekli QRkodlar yüksek veri kapasitesi ve esnek tarama özellikleri ile iş süreçlerinin otomasyonunu güçlendirir. Bu, 2boyutlu barkodlar, her açıdan hızlı ve doğru tarama imkanı sunar; ayrıca çok fazla veriyi küçük bir alanda tutabildiği için sınırlı etiket alanlarında da rahatlıkla kullanılabilir.
GS1 standartlarıyla uyumlu yeni nesil barkod teknolojileri sayesinde, ürünlerinize çok katmanlı bilgi ekleyebilir, veri erişimini hızlandırabilir ve dijital dönüşüm süreçlerinizi optimize edebilirsiniz. Böylece işletmeler operasyonel verimliliklerini artırırken, müşterilerine daha güvenilir ve şeffaf hizmet sunabilir.
GS1 Destekli QRKoda Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?
GS1 destekli QRKodlar, tüketicilerin akıllı telefonlarını kullanarak doğrudan markayla etkileşime geçmesini sağlarken; tüketiciler, son kullanma tarihi, parti numarası, üretim bilgileri, bileşen içerikleri ve yasal uyumluluk gibi kritik verilere gerçek zamanlı olarak ulaşabilir. Bu sayede, alışveriş deneyimi daha şeffaf ve bilgiye dayalı hale gelir.

Ayrıca GS1 Dijital Bağlantı (GS1 Digital Link) standardı ile uyumlu bu QRKodlar, internet üzerinden ürünle ilgili detaylı ve güncel bilgilere erişim imkanı sunar. Tüketiciler veya tedarik zinciri paydaşları, QRKod taramasıyla ürün içeriği, alerjen bilgileri veya kullanım talimatları gibi bilgileri kolayca görüntüleyebilir.
Geleneksel tek boyutlu barkodlar, genellikle yalnızca Küresel Ticaret Ürün Numarası (GTIN) bilgisi taşır ve fiziksel hasar gördüğünde okunabilirlikleri önemli ölçüde azalabilir. Ayrıca, büyük boyutları nedeniyle ambalaj üzerinde sınırlı alanlarda kullanılabilirler.
Buna karşın, iki boyutlu (2D) barkodlar çok daha yüksek veri kapasitesine sahiptir; daha küçük boyutlarda üretilebilmekte ve herhangi bir fiziksel hasarda taranabilme özellikleri geleneksel barkoda göre çok daha kolaydır. Bu gelişmiş özellikler, ürün takibi ve veri yönetimi süreçlerinin daha hızlı, doğru ve güvenilir şekilde yürütülmesini mümkün kılar.
GS1 Standartları Tarafından Desteklenen 2D Barkodların Avantajları

Daha Küçük Barkod, Daha Fazla Bilgi
- 2D barkodlar, hasarlı veya yırtılmış olsalar bile her yöne taranabilir ve böylece ödeme sırasında işlem gecikmeleri ve kesintiler azaltılır. Dahili hata düzeltme ve daha yüksek hata toleransı, kısmen hasarlı olsalar bile önemli tedarik zinciri verilerinin hala alınabilmesini sağlar.
- Daha küçük barkod boyutu, küçük tıbbi cihazlar ve ekipmanlar için ideal olan metal dahil olmak üzere farklı yüzeylere doğrudan damgalanabilir.
- Paketleme için daha az barkod alanı gerektiğinden, pazarlama ve ürün bilgileri için daha fazla alan elde edilir.
- Geri çağrılan bir ürün ödeme noktasına ulaşırsa, 2D barkod taraması, ürünün satılmaması veya kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunabilir ve potansiyel olarak zararlı ürünlerin kullanımını veya satışını önleyebilir.

Daha Sürdürülebilir Uygulamalara Destek
- 2D barkodlar, kaynak bilgileri, paketleme ayrıntıları, geri dönüşüm bilgileri ve daha fazlası dahil olmak üzere sürdürülebilirlik girişimleri için gereken verilere görünürlüğü artırır. Son kullanma tarihi, parti ve lot numaralarının görünürlüğü, perakendecilerin, sağlık hizmeti sağlayıcılarının ve diğer tedarik zinciri paydaşlarının yakında son kullanma tarihi geçecek ürünleri satmalarını veya tanıtmalarını sağlar.
- Daha etkili envanter yönetimi ve stok rotasyonu, daha az son kullanma tarihi geçmiş ürünün elden çıkarılmasıyla finansal kaybı azaltmaya yardımcı olur.
- Küçük ürünler için çok daha küçük bir barkoda geçiş, şu anda düzenleyici etiketleme gerekliliklerini karşılamak için ihtiyaç duyulan gereksiz büyük boy ambalajlarda bir azalma anlamına gelir. Bu, ambalaj atıklarında önemli bir azalmaya katkıda bulunacaktır.
2D Barkod Türleri
GS1 DataMatrix ve QR Kodu en yaygın kullanılan 2D barkodlardır. Günümüzde, tüketici etkileşimi için QR kodu kullanan marka sahipleri, tedarik zinciri verilerine erişim ve fiyat arama için POS taraması sağlamak amacıyla GTIN-13 gibi ikinci bir barkod da eklemelidir. Ürün bilgileri, GS1 Dijital Bağlantı Sözdizimi kullanılarak bir QR koduna yerleştirilebilir ve bu sayede fiyat arama gibi tedarik zinciri uygulamaları için GTIN'e erişim sağlanırken, tüketicilerin çevrimiçi kaynaklara bağlanması da sağlanır.
Aşağıdaki tablo, geleneksel 1D barkodların yeni nesil 2D barkodlarla nasıl karşılaştırıldığını özetlemektedir.
2D Barkodlar
GS1 DataMatrix

- GTIN, son kullanma tarihi, lot/parti numarası, seri numarası gibi daha fazla veri taşıyabilir.
- Cep telefonları tarafından taranamaz.
- Paket üzerinde daha az yer kaplar, bu sayede ürün markalaması için daha fazla alan bırakır. Ayrıca küçük ürün ambalajlarında kullanılabilir veya metal gibi farklı yüzeylere damgalanabilir.
- Herhangi bir açıdan kolayca taranabilir.
- QR koduna kıyasla daha küçük boyutlarda basılabilir.
GS1 Destekli QR Kod

- GTIN, son kullanma tarihi, lot/parti numarası, seri numarası gibi önemli ölçüde daha fazla veri taşıyabilir ve tüketicilerin çevrimiçi kaynaklara kolayca bağlanmasını sağlar.
- Cep telefonları tarafından taranabilir.
- Paket üzerinde daha az yer kaplayarak ürün markalaması için daha fazla alan bırakır. Ayrıca küçük ürün ambalajlarında kullanılabilir veya metal gibi farklı yüzeylere damgalanabilir.
- Herhangi bir açıdan kolayca taranabilir.
1D Barkodlar
Lineer, 1D Barkodlar

- Cep telefonları tarafından taranamaz.
- Paket üzerinde önemli ölçüde alan kaplayabilir ve genellikle düzenleyici etiketleme gereksinimlerini karşılamak için küçük ürünlerde israf yaratır; bu nedenle büyük boyutlu paketleme gerekebilir.
- Güvenlik açısından daha zayıftır; ancak optik veya kamera özellikli cihazların yanı sıra geleneksel POS lazer tarayıcıları tarafından taranabilir.