Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi (DYS) ve Sistemde Kullanılacak GS1 Barkodları Hakkında Önemli Açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı tarafından 01.12.2022 tarihinde yayımlanan “Zorunlu Depozito Yönetim Sistemi (DYS) Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar” kapsamındaki ambalajlara ilişkin belirlenen kriterler doğrultusunda üyelerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi önemle rica olunur:

  • Zorunlu DYS kapsamında yer alacak ürünler için daha önce kullanılmamış ve sadece DYS kapsamında kullanılacak benzersiz bir GS1 barkod numarası tanımlanacaktır.
  • DYS’ye kaydedilecek ürünler için yeni GS1 Barkodu tanımlama işlemini, firma önekinizin kapasitesi yeterli ise, hiçbir ek ücret ödemeden https://online.gs1tr.org/ üzerinden anında gerçekleştirebilirsiniz.
  • GS1 Türkiye üyeliğiniz mevcutsa ve ürünlerinize Zorunlu DYS kapsamında yeni barkod tanımlaması yaptıysanız, ürün üzerine GS1 barkodu dışında, ilgili Usul ve Esaslarda geçen, başka bir tanımlayıcı koymanıza gerek yoktur. Ürünlerinizi tüm dünyada tekil olarak tanımlayabilen GS1 Barkodu,  Zorunlu DYS için yeterli bir tanımlayıcı anahtardır.
  • Eğer GS1 Türkiye üyesi değilseniz, ürünlerinizi Zorunlu DYS’ye kayıt ettirmenin yanısıra tüm dünyada tekil olarak tanımlayabilmek, elektronik  pazar yerlerinde/perakende mağazalarında kolaylıkla satış yapabilmek ve tüm diğer GS1 ayrıcalıklarından yararlanabilmek için https://online.gs1tr.org/ adresinden üyelik sürecini başlatabilirsiniz.
  • Konuyla ilgili GS1 standartlarına ilişkin sorularınızı 0 850 303 14 71 numaralı çağrı merkezimize veya info@gs1tr.org e-posta adresine iletebilirsiniz. Mevzuat hakkında ayrıntılı bilgi almak için Türkiye Çevre Ajansının internet sitesini takip etmenizi tavsiye ederiz.